
 

 

 

ECS operational staff meeting household appliances decision sheet  
 

OSM HA  N° 317 

Sub cl. 
 

Meeting  Agenda item Document 

21.1 17 8.3 (DE)02/03 

    

 

Standard  
 

EN 60335-2-06:2003 +A1 :2005 + A2 :2008 + 
A11 :2010 + A12 :2012 + A13 :2013 
EN 60335-2-6 :2015 

Date  2017-02-08 

 

Question  
 

In clause 21 of EN 60335-2-6 is stated, that part1 is applicable. That means the 
spring hammer test with an energy of 0,5 Nm has to be performed and in addition 
the drop test of sub-clause 21.102 of EN 60335-2-6 for hobs having a complete 
surface in one piece. 
Is the spring hammer test with 0,7 Nm applicable on the hob surface if it consists in 
a complete surface in one piece? 

 

Decision 
 

No, the spring hammer test with 0,7 Nm is not applicable on hob surface if it is in 
one piece. 
For this part the test with 0,5 Nm is applicable, as stated in part 1 

 

Explanatory 
notes 
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Sub cl. 
 

Meeting  Agenda item Document 
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Standard  
 

EN 60335-2-06:2003 +A1 :2005 + A2 :2008 + 
A11 :2010 + A12 :2012 + A13 :2013 
EN 60335-2-6 :2015 

Date  2017-02-08 

 

Question  
 

Is the requirement that temperature in the centre of the pyrolytic self-cleaning oven 
shall not exceed 425 °C applicable during the test of clause 19.11 with a fault 
applied? 
Clause 19.13 reads: 
“19.13 Addition: 
- The temperature rise limit of 150 K also applies to wooden cabinets and 
rectangular boxes. 
- The temperature in the centre of pyrolytic self-cleaning ovens during the test of 
19.4 shall not exceed 425 °C whenever the oven door can be opened. 
- The temperature rise of the windings of induction hob elements shall not exceed 
the values specified in 19.7. 
- The electric strength test of induction hob elements is carried out immediately after 
switching off the appliance.” 

 

Decision 
 

If the appliance incorporates a protective electronic circuit which operates to ensure 
compliance with clause 19, the relevant test (including the test of clause 19.4 of IEC 
60335-2-6) is repeated with a single fault simulated, as indicated in a) to f) of 
19.11.2. 

 

Explanatory 
notes 

This decision is identical to CTL decision n. 552, approved at the 41st CTL meeting 
2004. 
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Standard  
 

EN 60335-2-06:2003 +A1 :2005 + A2 :2008 + 
A11 :2010 + A12 :2012 + A13 :2013 
EN 60335-2-6 :2015 

Date  2017-02-08 

 

Question  
 

According to EN 60335-2-6:2003 sub-clause 3.1.6, a diversity factor is applied 
for appliances having more than three heating units per phase. 
Since there are different opinions in application of diversity factor we think a 
clarification is needed. 
a)I s the diversity factor (F) applicable in case 1 below 
b)I s the diversity factor (F) applicable in case 2 with and without the optional 
heating unit 
Legenda: 
X = heating unit 
O = optional heating unit 

 

Decision 
 

For the case 1 presented it was considered that is under the conditions 
requested by 3.1.6 to apply 
the factor. For the case 2, it was considered that is under conditions requested 
by 3.1.6 (4 units per phase) when the optional unit is connected. In case that the 
optional unit is not connected, 1 phase (L3 in the drawing) may use the factor (4 
units/phase) and the others cannot use it (3 units/phase). 

 

Explanatory notes  
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Meeting  Agenda item Document 
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Standard  
 

EN 60335-2-06:2003 +A1 :2005 + A2 :2008 + 
A11 :2010 + A12 :2012 + A13 :2013 
EN 60335-2-6 :2015 

Date  2017-02-08 

 

Question  
 

According to sub-clause 3.1.9.101 of part 2-6, the amount of oil to be used in normal 
operation for induction hob elements is approximately half of the vessel capacity. 
The height of the standard vessel (figure 102) is not specified and consequently the 
capacity is not well defined in this requirement. 
In 3.1.9.101 it is also indicated that for all kind of hob elements the quantity of oil to 
be use shall be according to table 101 (depending of the hob element diameter) 
As both requirements seem to be contradictory, or at least difficult to comply with 
them simultaneously, because it is difficult to find commercially vessels with a height 
that comply with both criteria and the the amount of oil and the diameter of the 
vessel are the factors that mainly affect the heating test, and much less the height of 
the vessel, which vessel should be used for the tests? 

 

Decision 
 

It shall be used a vessel with the amount of oil indicated in table 101 although it 
doesn't correspond to half the capacity of the vessel. 

 

Explanatory 
notes 
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OSM HA  N°368 

Sub cl. 
 

Meeting  Agenda item Document 

19.11.2/ 
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Standard  
 

EN 60335-2-06:2003 +A1 :2005 + A2 :2008 + 
A11 :2010 + A12 :2012 + A13 :2013 
EN 60335-2-6 :2015 

Date  2017-02-08 

 

Question  
 

During the simulation of the fault conditions, it shall be possible to switch off any 
energized hob element 
The fault conditions are also simulated with all hob elements switched off, the 
appliance being supplied at rated voltage. If a pan detector is incorporated, a 
suitable vessel is placed on the cooking zone002E 
The hob elements shall not become energized. 
Considering that it is stated by the wording of clause 19.11.2 of part 2- 6 "....off, the 
appliance being supplied at rated voltage" 
shall all hob elements shall be switched off by a switch which is a part of the 
appliances and not a part of the supply installation, if any installation fuse or other 
protective device in the fixed wiring does not provide the necessary protection of the 
appliance? 

 

Decision 
 

If during test of 19.11.2 the hob can not be disconnected by any of the controls of 
the appliance then it is not allowed to comply with the requirements of this sub-
clause using external switches not provided with the appliance nor with the specific 
interconnection cables. 

 

Explanatory 
notes 
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Sub cl. 
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EN 60335-2-06:2003 +A1 :2005 + A2 :2008 + 
A11 :2010 + A12 :2012 + A13 :2013 
EN 60335-2-6 :2015 

Date  2017-02-08 

 

Question  
 

According to the wording of cl 19.11 of part 2- 6, electronic circuits are checked by 
evaluation of the fault conditions specified in 19.11.2 for all circuits or parts of the 
circuits, unless they comply with the conditions specified in 19.11.1. 
Some test houses are of the opinion that the fault conditions a.) to f.) specified in 
19.11.2 are not applied to the controller of the hob elements, if the hob has an 
additional mechanical protector, 
Considering that the dangerous malfunctions of the switches of hob elements, shall 
be tested according to the addition of cl. 19.11.2 of part 2- 6, shall sub-clause 
19.11.2 be performed? 
(In the most cases, the same switches of the hobs will be used for the "off-position" 
of the hob. The intention of the "Addition of cl. 19.11.2 part 2- 6" was to prevent a 
new "Toaster case"). 

 

Decision 
 

Even if there are no protective electronic circuits, the "off" electronic disconnection 
or the "stand by" mode shall be tested according 19.11.4 and 19.11.2 

 

Explanatory 
notes 

However, it is proposed to move the additional test in 19.11.2 to clause 22 as 
additional subclasses (see below extracted from 61/3164/DC). 
19 Abnormal operation 
19.11.2 Delete the addition. 
Add the following new subclauses: 
22 Construction 
22.123 Appliances incorporating at least one hob element shall be designed so that 
it is possible to switch off any energized hob-element in case of any single fault. 
Compliance is checked by the following test. 
The appliance is operated under the conditions specified in Clause 11 but supplied 
at rated voltage.Any power switching means of each individual hob-element is short 
circuited in turn. It shall be possible to switch off any energized hob-element. 
NOTE If a pan detector is incorporated, a suitable vessel is placed on the cooking 
zone. 
22.124 Appliances incorporating at least one hob element shall be designed so that 
the hob element does not become energized in case of any single fault. Compliance 
is checked by the following test. 
The appliance is operated under the conditions specified in Clause 11 with all 
individual hob elements switched off, the appliance being supplied at rated voltage. 
Any power switching means of each individual hob-element is short circuited in turn. 
The hob elements shall not become energized. 
NOTE If a pan detector is incorporated, a suitable vessel is placed on the cooking 
zone. 
This decision is the same of CTL DSH 615 
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Standard  
 

EN 60335-2-06:2003 +A1 :2005 + A2 :2008 + 
A11 :2010 + A12 :2012 + A13 :2013 
EN 60335-2-6 :2015 

Date  2017-02-08 

 

Question  
 

Taking into account the definitions stated in clause 3: 
3.1.6 Note 101: "For appliances having more than three heating units per phase, 
a diversity factor is applied to the rated current or rated power input when 
determining the current used to establish the size of the terminals and the 
nominal cross-sectional area of the supply cord. The diversity factor F is 
calculated from the following formula, where N is the number of heating units per 
phase that can be energized together : 
F = 0,35 + 0,65/square root N 
3.108 induction hob: hob containing at least one induction hob element 
3.112 induction hob element: hob element that heats metallic vessels by means 
of eddy currents 
3.109 heating unit: any part of the appliance that fulfils an independent cooking 
or warming function 
How to consider the application of diversity factor to the following induction 
appliance (see schematic circuit) where: 
- the induction hob is composed of 2 induction generators which fulfil an 
independent cooking and 
- each induction generator is composed of 2 induction hob elements which are 
not independent together. (Distribution of the power input of the induction 
generator between 2 induction hob elements) ? 

 

Decision 
 

For this case, the diversity factor is not applicable if the power input do not vary 
when the hob elements of the same generator are working together or separate, 
but it is applicable if the power input with both operating is the sum of each unit 
operating alone. 

 

Explanatory notes  
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OSM HA  N°410 

Sub cl. 
 

Meeting  Agenda item Document 

    

24.1 21 7.1 (ES)05/07 

 

Standard  
 

EN 60335-2-06:2003 +A1 :2005 + A2 :2008 + 
A11 :2010 + A12 :2012 + A13 :2013 
EN 60335-2-6 :2015 

Date  2017-02-08 

 

Question  
 

The note 1 of Clause 24.1 of EN 60335-1 indicates that the compliance of the 
component with the relevant standard does not necessarily ensure the compliance 
with the requirements of this standard, but if the reference to EN 60335-2-6 is done 
in the certificate it should be assumed that the test report shall cover all the relevant 
requirements of the appliance and a clear information shall be given. For this reason 
we propose that for the acceptance of the previous test performed in electronic 
controls with separate certification according to the appliance standard, the following 
conditions shall be met: 
- The control shall have a test report according the relevant appliance standard 
issued by the relevant HA laboratory (including for example clauses 19, 22, 24, 29, 
30 and 32) 
- Clear reference in the certificate that the compliance with the appliance standard is 
limited to those aspects and constructions included in the relevant test report. 
- Clear reference in the test report to the protections included in the control for the 
compliance with the appliance standard, the test conditions and results obtained. 
- Information about the test performed in the control that has to be repeated in the 
appliance (i.e.19.11.4 and others) 
- Indication of the separate protection means that has to be included in the 
appliance for the compliance with the appliance standard. 

 

Decision 
 

The proposal is accepted only for electronic controls in Part 2-6. 

 

Explanatory 
notes 
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Date  2017-02-08 

 

Question  
 

There is the following requirement: 
"The temperature of the centre of the ovens during the test of 19.4 shall not 
exceed 425 °C whenever the oven door can be opened." 
In sub-clause 19.4 the controls are made inoperative (for instance: thermostat 
short-circuit). 
In this case, depending on the initial conditions when the short-circuit happens 
(cold oven, hot oven) the result may be compliant or not compliant. 
See the 3 cases shown below for the same oven with comments regarding the 
conditions of the tests. 
- In case 1 the short circuit of the thermostat happens after cycling many times 
and the temperature is stabilised. The limit of 425ºC is not reached. 
- In case 2 the short circuit of the thermostat happens after a few cycles (around 
30 minutes) and the 
temperature is not stabilised. The limit of 425ºC is not reached. 
- In case 3 the short circuit of the thermostat happens just after its first operation. 
The limit of 425ºC is exceeded by a maximum of 50 ºC during an interval of 
around 4 minutes. The rest of cycles are within the limit. 
As there is no indication in the standard about the specific moment to perform 
the short-circuit in clause 19.4, different conclusions can be obtained by different 
labs regarding compliance. 
We’d like to know the opinion of the OSM members about that. 

 

Decision 
 

This construction is considered acceptable when the following conditions are 
met: 
a) When the thermostat is short circuit during normal operation the limit is not 
passed 
b) Even if the thermostat is short circuited from cold conditions the limit is only 
passed in a short time (i.e. one cycle) 

 

Explanatory notes  
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Question  
 

HOB with 2 relays (one for thermostat function and another with the function of 
switch on and off the appliance).§19.14 (60335-1) the relay with thermostat function 
is short-circuited. A requirement in 19.13 (60335-2-6) is that it must be possible to 
switch off the appliance during the test of 19.14. The HOB can comply with the 
requirement if the on/off relay is controlled by a micro-controller . 
Q1) The microcontroller + on/off relay + the driver of the relay is a PEC?  
Q2) If PEC, then 19.11.4 would be applicable. 
Q3) § 22.123 and 22.123, the requirement is the same it must be possible to switch off the 
appliance but with faults in electronic components instead of short circuiting contacts of 
relay. In these clauses software class B is requested, but not tests with 19.11.4. If a 
manufacturer instead of using a relay as a thermostat uses a triac, then 19.14 is not 
applicable and there is no need to perform 19.14 and then 19.11.4 is not applicable.It seems 
to be different test condition for a similar requirement. Usually manufacturers interpret the 
requirement in 19.13 to mean that they have to include an additional relay to the one used as 

a thermostat. 

 

Decision 
 

Q1: Yes, it is PEC (combination of driver, on/off relay and programmable electronic 
circuit for example). 

Q2: 19.11.4 is applied to the PEC to check if the off condition can be obtained 
during and after each EMP test. 

Q3: If no relay is used for energized heating element in Clause 11, only 22.123 is 
applicable to check if appliance can be switched off during the test. 

 

Explanatory 
notes 

MT23 concluded that the possibility of 22.123 and 22.124 should be considered to 
be amended with EMC test. 
 

 

 


